Zilverklei "Van klei tot sieraad"

Tijdens deze workshop gaan we werken met het bijzondere zilverklei.
Dit soort klei is net als het Raku ontstaan in Japan en bestaat inmiddels uit verschillende merken en soorten. Zilverklei is in verhouding erg duur, duurder dan het gewone sterling zilver. Dit komt o.a. omdat je na stoken zuiver zilver overhoudt.

Het sterling zilver (wat men bijvoorbeeld in de juwelier koopt) heeft een legering van zilver en koper, waardoor het over het algemeen wat harder en steviger is dan zilverklei. Net als bij het bronsklei zit er in het zilverklei een organisch bindmiddel met water wat na het bakken verbrand en verdampt. Waardoor je 99,9 % puur fijn zilver overhoudt. Na het bakken kun je het materiaal gewoon behandelen als sterling zilver, je kunt het vijlen, zagen, schuren, frezen, polijsten, solderen noem maar op. Je kunt er net als gewone chamotte klei van alles mee doen, boetseren, werken met rollen, je zou er in principe zelfs mee kunnen draaien op een pottenbakkersschijf. Maar als dit klei opdroogt, is er een groot verschil tussen metaal en chamotte klei, het wordt namelijk zo hard als gips waardoor je er nog veel meer mee kunt doen. Terwijl chamotte klei uiterst breekbaar is na droging!

Het verschil tussen zilverklei en bronsklei is vooral de prijs. Zilverklei is erg kostbaar en als je hier zelf mee aan de slag gaat zul je merken dat je heel zuinig en precies gaat werken. Een ander verschil is dat zilverklei vrij makkelijk te bakken is, je kunt dit doen met een gas brander(tje) of in de klei oven.

Kort samen gevat:

Tijdens deze uitgebreide workshop hebben we rustig de tijd om overal dieper op in te gaan dan tijdens de basis workshop. Je kunt hierna zelf thuis aan de slag als je dit zou willen. We maken een sieraad van 10 gram zilverklei en gebruik van zirkonia’s, je krijgt uitleg over de verschillende decoratie technieken, over het afbakken en het afwerken.

Ook leg ik tijdens deze workshop uit hoe je een voorbeeld kunt maken van een ander goedkoper soort klei, zodat je leert hol te werken en zo min mogelijk materiaal verlies hebt. Omdat het zo’n fijn materiaal is zul je merken dat je ontzettend veel mogelijkheden hebt om zelf een uniek en mooi sieraad te maken. Bovendien kun je het sieraad na de workshop meteen mee naar huis nemen.

 

  • In ca 2 x 2,5 uur maak je je eigen sieraad.
  • Inclusief 10 gram zilverklei, goodiebag met o.a. zirkonia’s, uitleg voor als je thuis aan de slag wilt, afbakken van het werk en koffie/thee.
  • Kosten € 85,- euro per persoon (bij 4 of meer personen 82,50 per persoon)

Nieuw in de Webshop