De verkoop van ons
boek is gestart!
Kijk snel in de webshop,
klik hier!
Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 100,-

Hippocampus


Wereld verhalen Hippocampus

Hippocampus

575,-

7de Wereld Verhaal: Hippocampus

Het beeld is helemaal met de hand gemaakt en bewerkt, twee keer gestookt waarvan de tweede stook op steengoed temperatuur. Het is afgewerkt met fijn draad en brons pigment.


De afmeting is +/- 32x27x60 cm (lxbxh)


 

Zeepaardjes bestaan natuurlijk echt, maar het zeepaard is ook een mythologisch dier, hippocampus genoemd.


In mythische verhalen komen er vaak zeedieren voor die een variant zijn van de soort op het land. Dit dier lijkt dus niet op het bestaande zeepaardje, maar is echt half paard, half vis. De Hippocampus van de mythologie was een paard van voren, en een visachtige creatie van achter. De beroemde oude Homerus schreef dat Poseidon, de god van de zee, een strijdwagen had die werd voortgetrokken door Hippocampi. De paarden leken op schuimende golven die naar de kust raasden. Ook zijn dochters, de Ocianide, reden op de rug van de paarden, door de zee. 

Men beweerde dat wie van wijn dronk waarin de maag van een hippocampus is opgelost die giftig zeewier heeft gegeten, door zware krampen overvallen werd. Wie dit overleefde zou zijn verstand verliezen en gek worden. Het slachtoffer wil de rest van zijn leven dicht bij water zijn en doolt rusteloos over het strand.

Een deel van de hersenen is vernoemd naar de Griekse naam voor Zeepaard, de hippocampus, door de opvallende vormgelijkenis met een (echt) zeepaard. Toevallig is dit ook het deel waar het geheugen zit. Bij beschadiging van de hippocampus treedt geheugenverlies op.


 


(tekst Wiki)

575,-